
Fie că biroul tău este un spațiu desemnat pentru a conduce o afacere, un spațiu pe care îl folosești ocazional sau pur și simplu locul de unde îți sortezi și plătești facturile, meriți mai mult decât un birou din metal și un scaun, înghesuite într-un colț. De ce? Pentru că un birou ce reflectă designul și confortul prezent în restul casei, este un loc în care îți vei dori să muncești până târziu. Iată 10 sfaturi pentru a crea un spațiu de lucru fermecător și practic.
Locație, locație, locație.
Cel mai probabil vei petrece multe ore în biroul de-acasă, așa că nu te zgârci la spațiu (de ex, să înghesui un birou micuț într-o debara fără ferestre, ca să nu folosești camera de oaspeți, care oricum e foarte rar utilizată). De asemenea, ia în considerare volumul de trafic și abilitatea ta de a rezista la distrageri de atenție. Lucrezi mai bine în agitație sau biroul ar trebui să fie localizat într-un spațiu mai liniștit al casei? Dacă vei avea și întâlniri de afaceri acasă, un spațiu mai retras, cu mai multe locuri pentru vizitatori, e absolut necesar.
Nu sacrifica forma, pentru funcționalitate.
Biroul tău, rafturile și spațiul de stocare ar trebui să îți servească ție, nu invers. Ia în considerare volumul de activitate și care sunt lucrurile de care ai nevoie să îți fie la îndemână, înainte de a investi în mobilier, apoi caută piese de mobile care să fie atât frumoase, cât și funcționale. Mobila din biroul de acasă ar trebui să completeze celelalte camere din casă, nu să semene cu un loc fără suflet. Dacă restul casei e decorată în stil tradițional, atunci mobilă din lemn moale, scaune confortabile, o canapea cu două locuri, sunt ideale pentru birou, dacă dispui de spațiu. Un birou în stil contemporan poate avea ca decorațiuni câteva piese de artă sau mobilă modernă din metal.
Investește într-un scaun foarte bun.
Petreci ore întregi în scaun, la birou; un scaun frumos, ergonomic și confortabil își va merita fiecare bănuț.
Vopsește pereții în culoarea ta preferată.
Uită de bej: ai nevoie de o culoare care te pune în mișcare. Pentru unii, aceasta e o culoare stridentă, veselă, cum e portocaliul sau verdele lime. Alții au nevoie de nuanțe mai calde, cum ar fi verdele mai închis sau un albastru azur. Află mai multe detalii despre cum îți poate afecta starea o anumită culoare.
Oferă-ți o priveliște.
Poziționează-ți biroul într-un loc din care poți să te uiți la ceva mai interesant decât un perete gol (chiar dacă îți place culoarea), atunci când îți ridici ochii din monitor. Lumina natural oferită de o fereastră este ideală, dar dacă biroul este într-un spațiu fără geamuri, atârnă deasupra biroului o poză frumoasă, sau poziționează scaunul cu fața către ușă.
Alege accesorii plăcute, primitoare.
Dacă nu vrei un look contemporan, alege accesorii care amplifică confortul biroului tău de acasă, ca de exemplu, o cană draguță în loc de suportul pentru pixuri, carnețele la modă și notițe adezive, și un coș pentru gunoi decorativ. Îmbracă panoul de afișaj într-un material mai special și ascunde rafturile utilitare după o perdea făcută din același material. Atârnă pe pereți tablouri cu mesaje inspiraționale, fie că sunt desene făcute de copiii tăi sau picturi clasice.
Organizează-ți spațiul și pe orizontală și pe verticală.
Nu toate birourile pot fi pătrate, așa că este imperativ să folosești spațiul de care dispui, în mod eficient. Folosește rafturi plutitoare pe pereți, pentru hârtiile și echipamentele de pe birou, și pune dosare verticale pe birou, pentru actele importante, ca să le ai la îndemână. De obicei, documentele tale stau stivă pe birou sau le îndosariezi? Dacă ai tendința să aduni documentele în grămezi, ia-ți un coș drăguț pentru corespondență, notițe sau alte documente. Dacă preferi un birou curat, desemnează un sertar pentru actele “de rezolvat”. Elementele cubice pentru stocare, din lemn sau metal, este o alternativă pentru rafturi.
Stăpânește-ți tehnologia.
Mare lucru nu poți face ca să îți decorezi calculatorul, imprimanta sau telefonul, dar poți ascunde toate cablurile. Asigură-te mai întâi că echipamentele electronice sunt aproape de prize și cu acces ușor, dacă e nevoie să le deconectezi. Ascunde cablurile sub birou, într-un tub de plastic sau metal.
Lumina.
Asigură-te că ai suficientă lumină în birou, pentru a nu-ți forța ochii și pentru a preveni durerile de cap. Poziționează monitorul în așa fel, încât lumina de-afară sau de la becul de deasupra, să nu bată fix pe el, și pune o lampă mică pe birou.
Motivează-te.
Creează un mini-altar – câteva obiecte care îți sunt dragi, o piesă de artă înrămată, o poză mai specială – care te motivează să creezi sau să îți faci munca mai bine. Un print cu Turnul Eiffel poate îți stimulează creativitatea sau poate o poză cu copiii tăi îți va aminti că pentru ei faci toate lucrurile.