
Decoratorii profesioniști știu cum să se folosească de punctele forte ale casei, să îi ascundă defectele și să o facă atractivă, aproape pentru toată lumea. Am adunat în acest articol câteva sfaturi de la profesioniști, pentru a te ajuta să îți împrospătezi decorul casei, fără a cheltui prea mulți bani.
- Începe cu ușa de la intrare
Dacă îți dorești să faci o primă impresie bună, vopsește ușa de la intrare într-o culoare distractivă, lucioasă. O ușă roșie sugerează că musafirii sunt bineveniți. Alte două culori pe care le poți folosi: portocaliu și galben. Ambele sunt asociate cu veselie și căldură.
- Zugrăvește pereții în culori deschise și neutre
Optează pentru culori cum sunt bejul sau griul, mai ales la parterul casei, unde fluxul este important. Aici îți vei dori să minimalizezi tranzițiile deranjante. Pereții neutri îți oferă cea mai mare libertate în decorare, permițându-ți să schimbi ușor accesoriile și decorațiunile. Iar dacă ai două camere mici, una lângă alta, zugrăvitul acestora în aceeași nuanță neutră, le va face să pară mai încăpătoare.
- Așează canapeaua astfel încât să pară că vorbește cu scaunele
Gândește-te la un hol de hotel: mobilierul este aranjat în grupuri care invită la conversație. Când aranjezi mobila în camera de zi, urmărește să obții un echilibru similar și un simț al intimității asemănător. O zonă de conversație în formă de U, cu o canapea și două scaune îndreptate unele spre celelalte, la fiecare capăt al măsuței de cafea, sau în formă de H, cu canapeaua și scaunele situate față în față, iar în mijloc așezată măsuța de cafea, sunt ideale. O greșeală comună pe care trebuie să o eviți: să aranjezi toate piesele de mobilier lângă perete. Majoritatea persoanelor fac acest lucru, deoarece cred că în acest mod vor face ca încăperea să pară mai mare. În realitate, mobila care pare că plutește departe de pereți face ca acest lucru să se întâmple.
- Lasă soarele să pătrundă în interior
Dacă e să alegi între draperii grele, învechite și geamuri fără perdele, cele din urmă sunt alegerea potrivită. În mod ideal, îmbrăcatul geamurilor ar trebui să fie funcțional și elegant. Dacă încăperea are parte de multă lumină naturală, alege pentru perdele, culori deschise, care nu se vor decolora în timp. Cele mai recomandate materiale sunt bumbacul, inul și mătasea.
- Pune, cel puțin, câte o oglindă în fiecare cameră
Oglinzile pot face ca un spațiu să pară mai luminos, pentru că reflectă lumina în toată camera. Dar dacă pui o oglindă în locul nepotrivit, poate fi la fel de rău ca a nu avea niciuna. Agață oglinzile pe perete, perpendicular cu geamurile, nu direct în fața lor.
- Aranjează decorațiunile de pe pereți
Există puține lucruri care sunt mai ridicole decât să atârni lucruri pe pereți prea sus. Mijlocul pozei ar trebui să fie la nivelul ochilor. De asemenea, ia și proporțiile în considerare: pe un perete mare, poți atârna o piesă mare de artă sau grupează unele mai mici, în stilul galeriilor de artă. Pentru varianta din urmă, nu lăsa mai mult de 5-10 cm spațiu între ele.
- Creează straturi de lumină
Fiecare cameră ar trebui să aibă trei tipuri de lumină: ambientală, care oferă o iluminare generală și adesea vine de la dispozitive montate pe plafon; veioze, care adesea sunt poziționate pe noptiere în dormitor și lumina de accent, care e mai mult decorativă, și deseori e folosită pentru a scoate în evidență decorațiunile. Pentru o cameră de zi, ar trebui să ai cel puțin 3 watti de lumină, pe metru pătrat.
- Fixează covoarele sub picioarele pieselor de mobilier
Urmează aceste simple reguli pentru zona covorului: într-un living, toate picioarele canapelei și ale scaunelor dintr-un grup, ar trebui să încapă pe covor. Dacă nu e posibil, atunci cel puțin, picioarele din față ale canapelei și cele ale scaunelor ar trebui să fie poziționate pe covor. Chiar și în camerele de zi mai mici e nevoie de un covor de dimensiuni generoase. Alege unul mic și toată camera va părea dezechilibrată.
- Cheamă un profesionist care să te ajute la curățenie
Cu cât mai mult timp locuiești într-o casă, cu atât mai puțin observi dezordinea. Uneori ai nevoie de o pereche de ochi nouă. Poți angaja o firmă de curățenie, care în doar câteva ore, va goli rafturile și dulapurile de toate lucrurile inutile. Ulterior, amestecă stive orizontale de cărți cu cele verticale, iar printre ele adaugă obiecte decorative, cum ar fi vaze sau boluri.
- Folosește trucuri vizuale pentru a-ți ridica plafonul
Dacă tavanul e jos, vopsește-l în alb pentru a face camera să pară mai înaltă. Folosește perdele mai înalte decât geamurile, pentru da senzația de cameră mai încăpătoare. Încearcă un model cu dungi; liniile alungesc pereții. Dacă mai adaugi și o oglindă mare sprijinită de perete, camera va părea mult mai înaltă.
- Reînnoiește finisajele învechite
Finisajele sunt puțin cam vechi? Reinventează-le cu spray cu vopsea. Un candelabru din alamă, de exemplu, arată ca nou cu un strat rapid de vopsea de culoarea bronzului sau a nichelului. Chiar și dulapurile de bucătărie vechi pot beneficia de câteva straturi de vopsea și feronerie nouă.