
- Mobila de bucătărie la comandă.
- Culorile alese inteligent.
- Podelele placate cu parchet laminat.
- Utilizarea luminii naturale la potențial maxim.
Haideți să le luăm pe rând pe fiecare și să detaliem.
1. Mobila de bucătărie la comandă, unul din principalii aliați
Multitudinea de spații de depozitare de care cu siguranță aveți nevoie, trebuie să fie dispusă și aranjată la înălțimi la care să vă fi ușor să le accesați. Spațiile de depozitare trebuie de asemenea compartimentate după nevoile dvs. specifice.
Dacă aveți spațiu mai mult la dispoziție, analizați foarte serios și posibilitatea creării unei insule, care nu doar că aduce un supliment consistent de spații de depozitare, însă vă oferă și mult mai mult spațiu pentru lucru atunci când gătiți sau derulați alte activități. Sunt foarte populare și bucătăriile despărțite de living doar de o zonă de bar, analizați și această posibilitate, pentru că lipsa pereților despărțitori creează senzația de spațiu, pe care ne-o dorim atât de mult. Luați toate aceste detalii în calcul, analizați-vă cu atenție nevoile și apoi discutați cu un designer sau un specialist și creați-vă mobila de bucătărie la comandă care să fie cât mai bine pliată pe necesități.
2. Culorile alese inteligent
Am mai scris despre cum ne folosim de culori în amenajările interioare, dar nu strică să recapitulăm. Dacă facem referire strict la bucătării, încăperi care de regulă au spațiu limitat, atunci e indicat să folosim culori deschise, care să dea senzația de spațiu. Cel mai la îndemână este evident albul, care poate fi cea mai facilă alegere. Însă nu tuturor le place și-n plus albul pe o mobilă de bucătărie la comandă poate fi destul de greu de întreținut. Să nu uităm totuși că aici pregătim masa și chiar o luăm de cele mai multe ori. Dacă aveți un copil mic, atunci cu siguranță veți înțelege perfect la ce ne referim. Pe lângă alb, avem însă și alte culori care se pretează de minune la o bucătărie. Se pot folosi nuanațe de bej, verde, albastru, galben, portocaliu sau dacă vreți chiar roșu, însă e recomandabil să vă feriți de violet, care poate inhiba pofta de mâncare, potrivit unor specialiști. Albastrul și verdele au de partea lor avantajul de a oferi calm și produc o atmosferă relaxantă, în timp ce galbenul, portocaliul și roșul vin cu energie, cu poftă de mâncare, fiind culori care stimulează. În fine, bejul este indicat dacă doriți să aduceți o notă de eleganță sau chiar de lux în încăpere. Puteți folosi evident și combinații de culori, de nuanțe și tonuri, însă e recomandabil să utilizați sfaturile unui designer care să vă îndrume pentru a alege combinațiile cele mai armonioase.
3. Podelele placate cu parchet laminat
Placarea podelelor cu gresie este una din cele mai folosite metode atunci când se amenajează bucătăriile. Suprafețele sunt extrem de ușor de întreținut, rezistă la umezeală, la trafic intens și la utilizarea pe termen îndelungat. Cu alte cuvinte, sunt aproape perfecte. Marele minus al gresiei este însă acela că nu este la fel de primitor ca un parchet, mai ales iarna când temperaturile scad. Sigur, există soluția încălzirii prin pardoseală, însă asta presupune o investiție considerabilă, pe care nu întotdeauna suntem dispuși să o realizăm.
Așadar gresia era aproape perfectă, însă a luat un avânt tot mai mare și a devenit tot mai popular parchetul laminat. Motivul este destul de simplu: parchetul laminat vine cu o mai bună izolare termică, păstrând cam aceleași proprietăți ale gresiei. În plus față de parchetul clasic, din lemn masiv, parchetul laminat rezistă mult mai bine la umezeală, așadar se poate folosi cu încredere și la bucătării. În plus față de gresie, parchetul vine cu posibilitatea izolării termice superioare și are avantajul îmbinărilor perfecte, fără rosturi, motiv pentru care este mai ușor de întreținut. Dacă îl veți alege, e bine să dați importanță maximă izolației care se așează sub acesta, cele mai des întâlnite soluții fiind folia de polietilenă sau spuma poliuretanică. Producătorii de parchet nu sunt străini de acest avânt pe care l-a luat utilizarea la bucătării, așa că nu trebuie să fiți surprinși dacă veți găsi modele special concepute pentru bucătării, atât din punct de vedere al rezistenței, cât și din punct de vedere al designului.
4. Utilizarea luminii naturale la potențial maxim
Lumina poate crea senzația de spațiu, de confort, de bună dispoziție, iar absența ei contrariul. Lumina naturală și orientarea locuinței, sunt inclusiv elemente care pot influența valoarea de vânzare a unei locuințe. Și nu întâmplător. Așadar, e de dorit să o utilizăm cât mai eficient. Pentru asta, evident că avem nevoie de ferestre generoase. Dacă nu le avem, atunci măcar pe cele pe care le avem e bine să le obturăm cât mai puțin. Sigur, depinde și de orientare. La fel de adevărat este că nu ne dorim să luăm micul-dejun, de pildă, cu soarele puternic al verii în ochi. Folosiți-vă în acest caz de jaluzele. Există o sumedenie de modele, din cele mai diferite materiale, unele din fibre naturale, altele sintetice, unele care permit trecerea parțială a luminii, altele care sunt opace. Alegeți-le pe cele mai potrivite, în funcție de orientarea bucătăriei dvs.
Folosiți-vă cu încredere de aceste sfaturi și țineți cont de ele la reamenajarea bucătăriei. Apelați la sfaturile unui designer acolo unde credeți că sunteți depășiți pentru că amenajarea unei încăperi este o investiție pe care nu o faceți des, așa că ar fi păcat să vă pară rău la final.
Sa nu uitam de electrocasnicele incorporabile, de spatiul pe care il poti economisi alegandu-le si de designul lor unic, daca tot ne propusesem sa discutam despre utilitatea bucatariei. Am inteles ca e vorba de modele de mobilier si cred ca trebuia complementat putin articolul intr-o maniera “off topic” si cu aparatura necesara.