
Care este motivul? Deseori, acest lucru se întâmplă datorită prezenței unei mici, dar puternice, greșeli de design. Dacă ai impresia că și la tine acasă ceva lipsește în amenajarea interioară, nu ești singurul. Topul nostru cu 9 greșeli de design interior, prezintă cele mai comune dintre ele. Din fericire, acestea sunt ușor de reparat, cu un pic de ajutor profesionist.
NU DAI ATENȚIA CUVENITĂ FUNCȚIONALITĂȚII
Chiar dacă o cameră este frumoasă și mobila arată ca scoasă dintr-o revistă, dacă nu e și funcțională, atunci e o problemă.
Am văzut multe camere care arată bine, dar nu sunt amenajate astfel încât să-i servească proprietarului. Nu servesc niciunui scop clar, sau mobilierul și decorațiunile sunt atât de inconfortabile, încât camera nici măcar nu este utilizată.
Rezolvarea: Un bun decorator interior este acela care nu va lua în considerare doar aspectul, dar și modul în care camera va fi folosită. De asemenea, este de luat în considerare și stilul general de viață al celor care locuiesc acolo. Conceptul tău de design trebuie să ofere un echilibru între formă și funcționalitate.
LUMINA SLABĂ
Ambianța camerei se bazează destul de mult pe lumină. Când o încăpere este prea întunecată, prea luminoasă sau este luminată cu ajutorul unor becuri fluorescente, nu va fi niciodată confortabilă.
Poate că sursa de lumină din camera ta sunt câteva lămpi plasate la aceeași înălțime, sau ai doar un singur bec pe tavan care îți oferă lumina.
Rezolvarea: Creează un concept de iluminare stratificată. Cu ajutorul acestui concept, vei mai multe avea corpuri de iluminat și lămpi care lucrează împreună.
Vei putea foarte ușor să ajustezi intensitatea luminii, în funcție de nevoile tale, în orice moment, iar în plus, vei adăuga profunzime și uzabilitate întregii încăperi.
DECORAȚIUNI ȘI ACCESORII NEPOTRIVITE SAU PROST PLASATE
Decorațiunile și accesoriile dintr-o cameră au rolul de a fi admirate, dar e greu să faci acest lucru dacă sunt plasate în locuri ciudate.
Multe persoane fac greșeala de a plasa tablourile prea sus, prea jos sau prea multe. Atunci când aceseta sunt plasate în locurile greșite pe pereți, fie vizitatorii au impresia că trebuie să se străduiască prea mult pentru a le putea admira, ori distrug punctul focal al camerei.
Rezolvarea: Cere sfatul unui profesionist pentru a te ajuta să găsești locurile cele mai potrivite pentru obiectele de decor. Un bun punct de start este să ai punctul central al unui obiect de decor la nivelul ochilor, când stai în picioare.
PREA MULTĂ PLANIFICARE
Procesul de amenajare interioară ar trebui să fie unul fluid și flexibil. De multe ori, suntem fixați pe o idee despre cum ar trebui să arate camera, fără să fim deschiși la alte idei.
Rezolvarea: Trebuie să privim amenajarea ca pe un puzzle. Trebuie să încercăm să găsim piese unice care să meargă bine împreună, dar fără să ne limităm la un plan strict definit. S-ar putea să găsești o piesă unică, într-un loc în care nici nu te aștepți. Când ești dispus să abordezi procesul de amenajare interioară a casei tale cu o minte deschisă, cel mai probabil vei sfârși prin a avea un produs finit frumos.
CAMERA DE CATALOG
Ai intrat vreodată într-o cameră unde totul se potrivește un pic prea perfect? Dacă da, știi exact la ce mă refer când spun ”cameră de catalog”. Acestea sunt camerele care arată ca și cum proprietarul a intrat într-un magazin și a cumpărat direct display-ul.
Atunci când un concept de design arată ca în catalog, rezultatul este o lipsă de caracter, de căldură și originalitate în camera respectivă. Multă lume poate cumpăra mobilă dintr-un magazin, dar majoritatea vrem o casă care să ne reprezinte stilul și personaliatatea.
Remediul: Încearcă să folosești piese unice, eclectice, dar care să aibă o legătură între ele. Apelează la un decorator interior, iar camera ta nu va arăta nici amenajată în grabă, dar nici ca un display de showroom.
PREA CENTRAT PE O ANUMITĂ TEMĂ
Poate ai fost recent într-un safari și te-ai decis să îți reamenajezi casa într-o temă similară. Sau poate îți place marea și vrei o temă marină. Indiferent de tema designului, concentrarea prea mare pe un singur subiect, e un mod sigur prin care iți poți sabota procesul de decorare. Un concept general e de ajutor – o temă anume e pentru amatori.
Camerele care sunt prea centrate pe o anumită temă tind să pară copleșitoare și chiar de prost gust.
Rezolvarea: În loc să decorezi o cameră în jurul unei anumite teme, mai bine adaugă mici elemente care să îți dezvăluie caracterul. Poți încorpora câteva accesorii pe care le ai din călătoriile tale, dar nu exagera.
PREA MULTĂ ÎNVĂLMĂȘEALĂ
Când intri într-o cameră și ai impresia că accesoriile și decorațiunile dețin controlul, e o problemă. Aglomerația de lucruri poate varia de la jucăriile copiilor până la o îndrăgită colecție de figurine sau chiar poze de familie.
Accesoriile și elementele personale nu sunt un lucru rău, ba dimpotrivă sunt o parte importantă a designului interior, însă pot deveni ”prea mult”, foarte repede.
Când nu există caracteristici care să îmbine diferitele elemente împreună, camera pare a fi haotică.
Rezolvarea: Alege doar câteva elemente personale care se potrivesc cu designul camerei.
FĂRĂ PUNCT DE FOCUS
Dacă intri într-un spațiu și simți că nu știi unde să te uiți prima dată, atunci probabil acelei camere îî lipsește punctul central.
Asta se poate întâmpla din cauză că sunt prea multe accesorii și elemente care copleșesc camera.
Punctul central este acela în care se întâlnesc liniile camerei. Este important pentru că ochii noștri urmează aceste linii în mod natural. Crearea unui punct de focus are câteva beneficii, incluzând și unificarea camerei. Aceste centre pot fi utilizate și pentru a distrage atenția de la aspectele negative ale unui spațiu.
Rezolvarea: Ai mai multe variante pentru punctul de focus, fie că e o piesă de mobilier, o piesă de artă îndrăzneață sau un element architectural, cum ar fi șemineul. De cele mai multe ori, punctele centrale sunt șemineele, ferestrele foarte mari sau o oglindă plasată pe un perete.
PLASAREA MOBILIERULUI LÂNGÂ PEREȚI
Aceasta este probabil cea mai comună greșeală în amenajarea interioară, dar și cea mai ușor de reparat.
De multe ori credem că, dacă punem toată mobila lângă perete acest lucru va crea iluzia unui spațiu mai mare. În realitate, generează un spațiu mare și nefolosit în centrul camerei.
Rezolvarea: Lasă puțin spațiu între mobilier și pereți. Încearcă să grupezi piesele de mobilier astfel încât acestea să invite la conversație și să dea aerul unei camere confortabile și primitoare.