
Înainte să cumperi mobila și să alegi culoarea pentru pereți, ar trebui să stai să te gândești ce stil de amenajare îți dorești în casa ta. În acest fel, vei avea garanția că toate elementele se vor combina în mod armonios, iar rezultatul final va fi ca scos din reviste – în plus, stilul ți se va potrivi ție, nu va fi doar în trend.
Citește mai jos cum să alegi stilul de amenajare potrivit pentru tine, pentru stilul tău de viață și pentru bugetul tău.
Iată pașii pe care îi ai de urmat
1 Primul lucru pe care trebuie să îl faci e să te așezi și să cauți câteva informații ca să știi despre ce e vorba. Cumpără câteva reviste de profil și uită-te care sunt trendurile actuale; citește bloguri despre stiluri de viață și design interior; verifică panourile de profil de pe Pinterest, pentru inspirație. Vei locui ceva timp în casa ta, așa că merită efortul.
După ce ai salvat pozele favorite, verifică ce finisaje aveți în comun. Notează-ți caracteristicile camerelor care îți plac și leagă-le de un anumit stil.
De exemplu, uită-te cu atenție la modelele de materiale textile și la pereții din casele tale favorite. Dacă îți plac pozele cu draperii și scaune în dungi, atunci stilul classic sau costal s-ar putea să fie stilul care ți se potrivește. Dacă îți plac modelele tip leopard, probabil că prefer stilul eclectic. Dacă îți place eleganța materialului toile (imprimat cu desene cu peisaje sau personaje), atunci te vei simți acasă într-o camera în stil vintage.
2 Fă o listă cu toate lucrurile tale favorite, de la obiectele dragi din copilărie, până la hobby-urile actuale. Analizează ce anume te face să te simți acasă. Se potrivesc acestea împreună într-un stil similar?
Apoi, uită-te la lucrurile care ția-u plăcut cel mai mult în pozele pe care le-ai salvat. Îți plac din punct de vedere estetic, sau e ceva ce ți-ar plăcea să ai în casa ta. Se potrivesc în stil și estetică lucrurile care te fac să te simți ca acasă sau sunt complet diferite?
Imaginează-ți în casa ta – alături de obiectele cheie care îți sunt dragi – fiecare accesoriu, culoare sau piesă de mobilier pe care ai trecut-o pe listă și întreabă-te cum te fac acestea să te simți. În acest mod poți să vizualizezi viitoarea ta casă; acest lucru te va ajuta să excluzi anumite stiluri și să îl găsești pe cel care ți se potrivește.
3 Scrie pe o listă lucrurile care nu îți plac, astfel încât atunci când vei merge la cumpărături, să știi exact ce să nu iei în considerare; vei economisi o grămadă de timp.
Știind ce nu îți place, te va ajuta să afli ce îți place de fapt, și să determini, de exemplu, ce paletă de culori funcționează mai bine pentru tine sau ce materiale să alegi pentru mobilier
4 Află care sunt caracteristicile fiecărui stil de amenajare interioară și alege ce îți place și ce nu, la fiecare dintre ele:
- Minimalist: Drept, exact și curat, cu finisaje sobre. Decorul minimalist creează impresia de ordine, ca o pagină albă. Poți obține o estetică minimalistă folosind nuanțe neutre și materiale precum marmura și lemnul.
- Clasic: Acest stil traditional nu înseamnă “vechi”, ci rafinat și durabil. Amenajarea în stil classic este confortabilă și de durată, și amestecă piese vintage sau moșteniri din familie, cu tendințe și linii mai noi. Poți să îți decorezi casa în stilul classic, folosind mobilier din lemn masiv, culori intense, și acordând o atenție sporită tipurilor de covoare și tapetului.
- Eclectic: Stilul eclectic este caracterizat prin combinarea diferitelor stiluri ornamentale cu culori și perioade de timp, pentru a crea un stil cu adevărat unic și individual, personal. Distrează-te cu acest stil, dar fii atent să nu îți aglomerezi livingul prea tare!
- Contemporan: La jumătatea distanței dintre stilul minimalist și cel clasic, stilul contemporan creează case șic, stilate, prin alegerea unor piese elegante și sofissticate, designuri simplificate și nuanțe inspirate de bijuterii. Pereții trebuie să fie în nuanțe palide sau neutre, dar mobilierul poate avea modele / tipare – gândește-te la Art Deco. Nu uita să folosești plante în amenajare!
- Maritim: Nu e neapărat necesar să locuiești lângă mare ca să creezi atmosfera acesteia în casa ta. Folosește alb și albastru în amenajarea casei, și materiale cum sunt lemnul sau pânza; cu cât ai mai multă lumină, cu atât mai bine. Ai la dispoziție multimple decorațiuni de la ancore si timone până la felinare, scoici sau sticluțe cu nisip, care vor face diferența.
- French Country: Acest stil este rustic și confortabil, dar totodată sofisticat. Gândește-te la modele florale, multă lumină și ferestre mari, ce caracterizează o casă sănătoasă, cu tentă artistică. Mobilierul șlefuit îi va da un aspect vintage, artistic, de epocă.
- Boem: Acest stil de amenajare interioară se potrivește spiritelor libere, persoanelor curioase, cărora le place să colecționeze obiecte și piese de mobilier din diferite colțuri ale lumii, pe care le-au vizitat. Creează un stil boho, relaxat, jucându-te cu texturi și tipare, dar fără culori, care ar trebui să fie neutre.
- Modern: Gândește-te la mijlocul secolului. Acest stil modern de amenajare este perfect pentru mediul urban, pentru apartamente mici sau mansarde mari. Cu ajutorul culorilor deschise,a liniilor drepte și a formelor pătrate, poți crea un spațiu distractive, excentric, care să se potrivească stilului tău de viață.
5 Dacă nu te poți decide asupra celui mai potrivit stil de amenajare pentru tine, poți combina două dintre ele, sau alege elemente din cele care ți-au plăcut cel mai mult. În mod ideal, stilurile diferite de amenajare, ar trebui să fie cel puțin asemănătoar într-o anumită măsură.
În acest fel vei putea alege cele care ți-au plăcut cel mai mult și să le unești într-un stil unic pentru casa ta. De exemplu, o piesă decadent, de epocă, cum e un candelabru, poate oferi o notă de eleganță unei camere minimaliste, făcând-o să arate mult mai sofisticată și original.
6 Din fericire, în zilele noastre lucrurile sunt mult mai ușoare. Există aplicații digitale care îți permit să decorezi camera virtual, cu ajutorul unei galerii de imagini. Sau ai la îndemână cataloage de mobile și decorațiuni, pentru inspirație – instrumente care te ajută să definești ce stil ți se potrivește.[/vc_column_text]