
Patul luxuriant
Niciun alt obiect nu îți oferă relaxarea și odihna de care ai nevoie, cum o face un pat mare, confortabil. Acesta este unul din lucrurile pentru care e bine să nu te zgârcești – așa că primul lucru la care trebuie să te gândești e o saltea de calitate, care să îți ofere suportul de care ai nevoie. Salteaua face diferența dintre un somn bun sau 8 ore de răsucit și întors în pat, așa că alege cea mai bună saltea pe care ți-o permiți.
Dacă o saltea nouă nu e în bugetul tău, îmbunătățește-o pe cea veche. Folosește cearșafuri moi, o pătură moale și perne multe. Adaugă și o cuvertură moale deasupra și vei avea un pat care te invită să te relaxezi.
Culorile calme
Cele mai relaxante dormitoare sunt amenajate în combinații de culori marine care îți amintesc de o zi senină petrecută lângă o apă calmă. De ex, dormitoarele cu mobilă albă și pereți albastru deschis – pură relaxare și deloc plictisitor. Adaugă niste cearșafuri cu model și decorațiuni lângă pat și vei creea un spațiu plăcut, fără a atrage atenția. Când alegi paleta de culori pentru un dormitor relaxant, cele mai bune alegeri sunt nuanțele de verde și albastru, urmate de nuanțe de gri. Nu ai nevoie de culori țipătoare – alege culori pastelate care vor da destulă culoare camerei, fără să îți solicite ochii prea tare. Poți opta și pentru accente mai întunecate, albastru marin, verde închis sau gri cenușiu, dar dacă vrei o cameră mai liniștită, decoreaz-o mai mult cu alb, combinat cu nuanțe calme.
Plantele decorative
Decorează dormitorul cu câteva plante ornamentale. Acestea oferă camerei vitalitate și liniște, care nu pot fi asociate cu alte decorațiuni din dormitor. Alege o plantă mai mare pentru colț, sau mai multe, mici, grupate pe noptieră sau pe comodă – udă-le săptămânal și oferă-le lumină în timpul zilei și vei avea parte de calm și liniște în dormitor.
Lumina
Lumina foarte intensă nu este relaxantă – seamănă mai mult a sală de operație. Deși ai nevoie de lumină bună pentru a citi, ca să te îmbraci sau pentru rutina de seară, lasă lumina puternică pentru alte camere din casa ta. În dormitor alege un sistem de iluminat reglabil, astfel încât să poți ajusta intensitatea luminii potrivit nevoilor tale. Când e vremea de relaxare, setează lumina la un nivel mai mic, astfel încât să nu îți deranjeze ochii.
Electronicele
E tentant să iei laptopul cu tine în pat înainte de culcare, să te joci un pic pe telefon sau să adormi cu televizorul pornit, dar toate aceste dispozitive au o lumină suficient de puternică să păcălească creierul că e vremea să se trezească, nu să se relaxeze. În plus, electronicele sunt deseori stimulente care alungă somnul. Impune-ți o regulă – să închizi toate dispozitivele cu cel puțin o oră înainte de somn, sau, pur și simplu, aceste aparate nu au ce căuta în dormitorul tău. Excepție o fac e-readerele, al căror ecran nu afectează ochii.
Dezordinea
Nu ai cum să te relaxezi într-un dormitor dezordonat. Fă ordine în cameră, alocă-ți o zi, două, pentru a face ordine în dormitor: aruncă tot ce nu îți trebuie, pune lucrurile care aparțin de alt loc din casă la locul lor și renunță la o parte din tablouri și decorațiuni. Asta nu înseamnă că dormitorul tău trebuie să fie anost și fără personalitate – adaugă câteva accente de culoare și șabloane și afișează câteva fotografii sau piese decorative, care te fac să te simți bine atunci când le vezi.
Tratează-ți simțurile
Când îți calmezi simțurile, mintea și corpul tău se relaxează și ele. Creează un mediu relaxant, liniștit. Câteva lumânări lângă pat – stinge-le înainte să adormi – un buchet de flori proaspete într-o vază draguță, un odorizant de cameră cu miros de vanilie, trandafir, levănțică sau iasomie.
Acum ai tot ceea ce este necesar pentru a-ți face dormitorul un refugiu relaxant, în care vei aștepta cu nerăbdare să intri toată ziua.