
Ce trebuie să știi
1 Ce este decorul industrial
Pentru a-ți putea decora casa în stilul industrial, mai întâi trebuie să știi ce înseamnă decorul în acest stil. Decorul industrial s-a născut în era modernă, în orașe precum Londra și New York, când tineri creativi s-au mutat în zone ale orașelor unde fabricile și depozitele din revoluția industrială au fost reconvertite în spații de viață și artă. Aceste spații de locuit erau foarte mari, cu țevi vizibile, pereți neterminați și un schelet structural vizibil în general. Astăzi, există diverse ramificații ale stilului industrial, cum ar fi decorul industrial vintage, decorul industrial rustic și decorul industrial urban.
Caracteristicile stilului industrial sunt:
- accent pe materiale simple, dar elegante, cum ar fi lemnul neterminat și metalul pentru mobilierul industrial
- stil rafinat, masculin
- lipsa de pretensionare
- accentul pe funcționalitate, mai degrabă decât pe decor – casele industriale au foarte puține piese de mobilier sau elemente nefuncționale
Chiar dacă nu ai o locuință de tip industrial, acest stil este ușor de reprodus în orice tip de casă. Hai să vedem cum se folosește acest stil în amenajarea interioară.
2 Reciclează deșeuri industriale și confecționează-ți singur elementele de decor
Stilul industrial consideră gunoiul altcuiva drept o comoară, astfel permițându-ți să îți decorezi casa aproape gratuit. Cu cât e mai uzată mobila industrială, cu atât mai bine, astfel poți obține un decor industrial vintage. Mai mult, poți să îți faci singur multe piese, din deșeuri. Iată câteva idei de decor:
- Paleți! Poți confecționa mese, canapele, paturi … orice, iar dacă au și o etichetă de fabrică, e și mai bine pentru casa ta în stil industrial.
- Poți face sisteme de iluminat din borcane de sticlă vechi și sârmă metalică.
- Caută mașinării și roti vechi de la fabrici scoase din uz și folosește-le pentru a face picioare pentru mese sau alte piese de mobilier în stil industrial.
- Caută mobilier de birou din metal, care nu mai este folosit și utilizează-l pentru a-ți depozita ustensilele de bucătărie.
- Poți face rafturi pentru cărți din țevi.
- Colecționează scaune metalice uzate și tabureți pentru bucătaria, respectiv camera ta de zi, în stil industrial.
- Folosește cutii vechi de lemn pentru a depozita revistele.
- Pentru un birou simplu în stil industrial, folosește lemn reciclat.
- Pictează câteva litere, dintr-un citat favorit, pe perete
- Evită magazinele mari de mobilă, deoarece pentru acest stil trebuie să devii creativ, vizitează mai bine piețele de vechituri.
3 Mobilier și decorațiuni în stilul industrial
Vezi mai jos câteva idei pentru amenajarea locuinței în stilul industrial:
- Culorile: negru, alb și, în mod special, gri. Dacă vrei să adaugi culoare, folosește culori închise, cum ar fi culoarea prunei, sau albastru închis, pentru mobilierul industrial.
- Materialele: totul trebuie să fie din lemn și metal. Oțel, fier și aluminiu. Folosește materiale cât mai naturale pe cât posibil, nu afișa materiale aurite.
- Decorațiunile: piesele nefuncționale ar trebui să fie cât mai rare. Totuși, arată bine dacă agăți pe perete o poză alb-negru, de preferință, fără ramă. Semnele de circulație și piese vechi din fabrici, afișate pe pereți, fac parte din stilul industrial. O altă idee de decor e expunerea unei mașini vechi de cusut.
- Arhitectura: nu toți avem luxul de a ne alege arhitectura casei, dar, dacă poți, lasă conductele să se vadă, lasă pereții neterminați, grinzile din lemn să fie vizibile pe tavan și podelele să fie din beton.
- Podelele: dacă nu poți avea podele din beton, atunci poți folosi parchet cu plăci mari.
- Perdelele: dacă poți, nu folosi deloc perdele, doar acoperă vederea.
- Mobilă în stil industrial: tabureții și scaunele din metal, canapelele din piele negre sau uzate, mesele din lemn neprelucrat sunt perfecte pentru un living în stil industrial.
- Baia în stil industrial: o idee pentru stilul industrial este vopsirea căzii de baie în negru. De asemenea, expunerea pe perete a unei oglinzi, fără niciun fel de ramă.
- Iluminatul în stil industrial: acesta este probabil, cel mai important aspect al decorului industrial. Aici ai mai multe posibilități: poți alege o singură piesă, mare sau o serie de lămpi mai mici, sau doar becuri simple.
- Evită covoarele.
- Folosește blaturi de oțel în bucătăria ta, în stil industrial.
- Vopsește negru! Tot, chiar și radiatoarele, de exemplu. Negrul este culoarea de referință a stilului industrial.