
Cel mai trist lucru într-o casă, e să vezi un balcon neglijat. Un balcon folosit pentru depozitarea bicicletelor, decorat cu plante moarte și scaune rupte. Scuza generală pentru această situație e ”Balconul meu e prea mic…”. Nu ai nevoie de mult spațiu sau chiar de o priveliște extraordinară, ca să faci din balconul tău, o oază de relaxare. Trebuie doar să știi cum poți să profiți la maxim de spațiu. Ideile de mai jos te vor ajuta să transformi micuțul tău balcon în locul tău preferat de relaxare.
Adaugă personalitate
Balcoanele tipice au podea de beton, lipsită de personalitate. Din fericire, poți să schimbi asta, folosind plăci de lemn, ieftine. Sunt ușor de instalat, iar dacă stai în chirie, trebuie să știi că sunt la fel de ușor de îndepărtat.
După ce instalezi plăcile de lemn, poți folosi pietricele ca să umpli spațiile libere, care nu au putut fi acoperite cu lemn.
Dacă nu vrei lemn, sunt multe alte opțiuni pe care le poți explora:
- Iarbă artificială.
- Un covor de exterior.
Creează atmosferă cu ajutorul becurilor
Becurile vor face ca balconul tău să pară magic, mai ales în serile calde de vară. Din fericire, există o multitudine de becuri cu led-uri sau becuri alimentate cu energie solară din care să alegi. Vei găsi la orice magazin de bricolaj.
Transformă balconul în spațiul tău privat
Dacă balconul tău nu are o priveliște extraordinară sau vrei să te ascunzi de ochii vecinilor, poți instala câteva panouri de lemn care să blocheze vederea. Sau, poți opta pentru perdele ori panouri contra vânt și soare.
Mută petrecerea afară
Poți monta în perete un bar exterior, care va muta petrecerile pe terasă. Dacă nu îl poți monta pe perete, poți opta pentru un bar mobil.
Transformă-ți balconul într-o cameră exterioară
Vrei ca balconul tău să fie o extensie a spațiului interior? Iată ce trebuie să știi:
- Include în decorul balconului câteva lucruri pe care îți place să le folosești în casă. De exemplu, dacă îți plac lumânările, pune câteva și pe balcon.
- Adaugă elemente confortabile. Îți place să te ghemuiești între perne atunci când citești, atunci ai nevoie de un loc de șezut super confortabil.
- Trebuie să ai ceva moale sub picioare. Un covor plușat va face ca balconul tău să fie mai primitor.
Alege mobilier de exterior durabil
Când alegi piese de mobilier pentru balcon, trebuie să ai în minte durata de viață a acestora. De ce? Pentru că dacă locuiești într-un apartament mic, sunt șanse mari să nu ai mult loc de stocare în interior, astfel că mobila din balcon va rămâne afară tot anul. Iată câteva lucruri pe care să le ai în vedere când alegi mobilierul pentru balcon:
- Dacă optezi pentru piese din lemn, alege mobilă din lemn de tec, cedru sau lemn roșu, care sunt tratate cu un material etanș, rezistent la apă. Spre deosebire de lemnul moale, cum ar fi lemnul de pin care e predispus la putrefacție, lemnul de esență tare va rezista zeci de ani, cu o îngrijire adecvată.
- Nu poți greși cu piese de mobilier din răchită, rezistente la intemperii. Sunt ușor de curățat și rezistă la capriciile vremii.
- Când e prea rece afară ca să folosești balconul, protejează-ți mobilierul cu huse impermeabile. Acestea vor proteja mobilerul de vremea aspră.
Adaugă plante în balcon
Câteva plante vor da culoare balconului și vor spori intimitatea. Mai mult, poți opta pentru plante pe care le poți agăța de balustradă, astfel că nu vei ocupa din spațiu.
Balconul tău trebuie să te facă să te simți fericit
Atunci când vine vorba de balconul tău, cel mai important lucru pe care trebuie să îl reții, e că acesta trebuie să fie spațiul tău vesel, un loc în care te simți bine. Așa că, simte-te liber și adaugă lucruri care vor crește plăcerea ta personală.