
Ca provocarea să fie și mai mare, majoritatea covârșitoare a acestor încăperi din blocurile construite înainte de 1989, au holuri mici sau extrem de mici. Așadar, cum procedăm, cum facem totuși o amenajare reușită în aceste condiții? Am încercat să venim cu câteva sfaturi practice în acest sens, însă înainte am făcut și o mică categorisire a holurilor pentru a personaliza și sfaturile în funcție de condițiile pe care le avem.
Holurile pătrate
Dacă vorbim de apartamentele construite înainte de 1989, varianta în care acestea au fost proiectate cu un hol pătrat este una ideală. În acest caz avem niște dimensiuni și proporții în care ne putem manifesta ideile de amenajare, atât din punct de vedere estetic, dar și practic. Un astfel de hol permite amplasarea de mobila hol care să includă mai multe piese.
- Cuier hol – pornim la drum cu această piesă fără de care nici un hol de dimensiuni rezonabile nu este complet.
- Dulap special pentru pantofi – producătorii de mobilă hol au mai multe modele de dulapuri special concepute în acest scop, puteți alege dintr-o paletă destul de largă de opțiuni.
- Banchetă – Dacă dimensiunile holului sunt suficient de mari, puteți face loc și unei banchete pe care să o folosiți atunci când vă încălțați. O să vă felicitați pentru această idee de fiecare dată când vă pregătiți să ieșiți din casă, pentru că e realmente extrem de practică.
- O masă mică și unul sau două scaune (sau chiar fotolii) – Aici intrăm deja într-o zonă în care holul trebuie să fie suficient de mare pentru a putea acomoda un mobilier hol atât de mare. Dacă aveți loc, e bine să-l folosiți și pentru aceste piese de mobilier hol.
- Polițe – Fie că le folosiți pentru chei sau pentru alte obiecte mici cu caracter practic sau chiar pentru obiecte de decor, amplasarea unor polițe în hol este întotdeauna un demers de încurajat. Aceeași mențiune rămâne totuși valabilă legată de spațiu – acesta trebuie să fie suficient pentru a nu încărca decorul prea tare.
- Obiecte de decor – Le-am lăsat mai la urmă, însă dacă aveți loc destul după ce ați amplasat toate obiectele din mobila de hol, e bine să găsiți și câteva obiecte de decor. Puteți include aici o sumedenie de tablouri mai mici sau mai mari, imprimate, poate vederi primite din călătorii, fotografii de familie sau din concedii, ghivece cu flori etc. Totul e limitat doar de imaginația dvs.
Holurile înguste și lungi
Un număr considerabil de apartamente din blocurile construite înainte de 1989 au fost proiectate cu holuri acceptabile ca suprafață, însă înguste și din acest punct de vedere mai greu de amenajat, mai greu de găsit mobila de hol pentru ele și astfel mai greu de pus în valoare ca încăperi. Totuși, ele trebuie să-și păstreze caracterul practic. Rămân așadar zone de acces în locuință (care creează acea primă impresie de care aminteam), fac legătura între celelalte încăperi, trebuie să acomodeze un cuier hol și un minim mobilier hol cu zone de depozitare, plus obiectele de decor, fie ele cât de mici. Avem așadar multe de înghesuit într-un spațiu nefericit dispus, deci e foarte ușor să aglomerăm încăperea și ea să devină greu de accesat și utilizat. Totuși, avem și aici câteva sfaturi pe care vi le putem oferi, ca asta să nu se întâmple:
- Păstrează în hol doar strictul necesar. Strictul necesar poate însemna unori doar un cuier hol, iar la restul pieselor din mobila hol să fiți nevoiți să renunțați. Vă puteți reorienta cu dulapurile pentru pantofi spre o debara, de pildă, pentru a economisii din spațiul vital.
- Folosește-te de trucurile care creează senzația de spațiu. Aceleași trucuri pe care le amintim de fiecare dată când avem de-a face cu spații mici, se aplică și la hol. Folosiți mult alb, iar dacă nu doriți, atunci la culorile pe care le alegeți optați pentru tonuri cât mai deschise. Pe laturile înguste puteți folosi o culoare mai aprinsă, ori într-un ton mai închis, care să contrasteze cu laturile lungi, asta creează senzația de spațiu mai larg. Folosiți cât mai multă lumină naturală sau, acolo unde nu este posibil, corpuri de iluminat. Amplificați utilizarea luminii cu ajutorul oglinzii – încercați să integrați în mobila hol o oglindă cât mai mare. Chiar și la podele încercați să mergeți pe culori cât mai deschise pentru pardoseli sau, la fel, și pentru eventualele covoare pe care vreți să le includeți în decor. În cazul în care optați pentru un covor, atunci amplasați-l în mijlocul holului, pentru că astfel vizual se creează senzația de spațiu.
Holurile mari, de case
Atunci când spațiul proiectat pentru hol este generos, de regulă la case, atunci când și lumina naturală ajunge în încăpere, atunci nu mai avem nici o scuză pentru a nu investi atenția necesară pentru a aduce în încăpere un mobilier hol și obiecte de decor care să-l pună în valoare și să-i dea caracterul practic. În primul rând, sfatul cu care am începe este să ți cont de amenajarea celorlalte încăperi. Asta este valabil pentru orice încăpere, inclusiv pentru hol, pentru că doar așa putem obține o amenajare care în ansamblul ei să aibă un caracter unitar și să păstreze o coerență. Apoi, puteți trece în alegerea unui mobilier hol prin lista de piese de mobilier pe care am amintit-o deja la holurile pătrate. Nu uitați, evident, nici de obiectele de decor, pentru că sunt „condimentele” care fac diferența dintre o amenajare oarecare și una cu personalitate.
[…] pe care de obicei tindem să o neglijăm, e bine totuși să nu facem asta. Alege mobilierul pentru hol, în funcție de tipul […]